tirsdag den 21. juli 2009

2x2 slalom, fase 5...

Et par dages pause med træningen indtil 19/7. Her placerede jeg så igen pindene et nyt sted i haven.



Træningsrunde 10 med Smarty = 3-4 minutter.

Startede med et sæt pinde og lige på for at etablere belønningslinjen. 1 af 1 højre og venstre.

105 grader tilgang; 1 af 1 højre og venstre.

130 grader tilgang; 3 af 5 venstre og 2 af 2 højre. Hendes fejl bestod begge gang i at hun gik ind bagfra istedet. Har jeg mon ikke etableret belønningslinjen godt nok, før jeg satte vinkler på.

Nå, men det superpositive ved fejltagelserne var at se, at hun slet ikke viste tegn på nedsat motivation. Og hendes fart frem til pindene tror jeg også er fin for fasen. Hun løber frem i let galop.

Jeg besluttede at sætte næste sæt pinde op og se hvordan det gik.

Det blev en stor succes. Seks 100 % rigtige forsøg med en meget let tøven mellem de to sæt pinde (9 fodslængders afstand mellem de to sæt pinde): lige på + 100 grader + løbende fører.

torsdag den 16. juli 2009

2x2 slalom, fase 3-5

Spørgsmål fra sidst: min bevægelse + hundens fart.

Bevægelse: I følge den workbook der følger med på DVD'en, så er det først i fase 4, at fører skal veksle mellem at stå stille og løbe.

Fart: Jeg tolker SG som at det er når det begynder at ligne en slalombevægelse, at det er vigtigt hurtigt at også stille krav til fart. Hun siger nemlig at en af fordelene ved 2x2-metoden er, at hunden ikke lærer at styrte afsted hovedløst ved synet af slalompinde (modsat allé-metoden; hendes mening, ikke min). Altså tror jeg det er fint, at Smarty løber hen til pindene i et moderat tempo på nuværende stadie.

-------

Tirsdag eftermiddag og aften tilbragte vi hos min veninde Helle og hendes golden retriever Holly. Her fik jeg så lejlighed til at træne et nyt sted. Jeg var lidt spændt, men der var ingen forskel.

Træningsrunde 8 med Smarty = 2-3 minutter
Venstre: 3 af 5 rigtige. Op til 120 grader.
Højre: 4 af 5 rigtige. Op til 120 grader.
Belønning = sok.

Træningsrunde 4 med Etzi = 2-3 minutter
Venstre; 3 af 3 rigtige. Op til 110 grader.
Højre: 3 af 3 rigtige. Op til 110 grader.
Belønning = lammeslag i tern.

Næste sæt pinde blev sat op ca 10 fodslængder efter det første.
Jeg gik med forbi første sæt ved siden af/ lidt bag Etzi.

Første forsøg: jeg belønnede første sæt. Derefter belønnede jeg kun efter andet sæt.
Venstre: 3 af 4 rigtige. Op til 100 grader.
Højre: 4 af 4 rigtige. Op til 100 grader.

Etzi standsede hver gang mellem sæt 1 og 2. Set i bakspejlet skulle jeg måske ikke have belønnet første forsøg efter sæt 1. Nå, men jeg ventede på, at Etzi selv søgte videre til sæt 2. Det lykkedes fint med kun en fejl, men som sagt så stoppede hun mellem de to sæt hver gang, inden hun valgte at fortsætte gennem andet sæt.

Træningsrunde 9 med Smarty = 1½ minut
Hjemme i haven, men ny placering af pinde. Stadig kun 1 sæt pinde.
Venstre: 4 af 6 rigtige. Op til 110 grader.
Højre: 4 af 4 rigtige. Op til 130 grader.
Belønning = "nyt" køkkenrullerør.

-------

Der er stor forskel på hvor hurtigt jeg er gået frem med Etzi og Smarty. Etzi er allerede i fjerde runde på 2 sæt. Smarty er kun lige nået til at jeg, hvis hun starter med god nok succesrate i runde 10, vil tilføje sæt 2.

Etzi har selvfølgelig også trænet meget mere agility, og hun er 3 år ældre.

tirsdag den 14. juli 2009

2x2 slalom, fase 2-3

Dette indlæg er ret detaljeret mht. antal forsøg, vinkler og belønning. Det skal nemlig også fungere som min egen træningslog. Muligvis ikke en prut interessant for andre; men jeg tænkte jeg lige så godt kunne dele det som holde det privat, i tilfælde af at nogen skulle finde på at læse med.

Fase 2: pinde kl. 2 og kl. 8
Fase 3: arbejde med vinkler på indgange/tilgange

Fase 2-3 fortsat: (se foregående indlæg)

Træningsrunde 5 med Smarty = ca. 2 minutter.
Denne gang fik jeg faktisk ikke nøje talt i forhold til hver side. Jeg konstaterede kun at der faktisk var flere succeser fra højre end venstre denne gang. Tænk hvad ens eget fokus kan gøre :-)
8 rigtige på 12 forsøg. Pindene står fortsat kl 2 og kl 8. Smarty viste ingen synlige tegn på usikkerhed i forbindelse med sine ubelønnede forsøg. Jeg sagde heller ikke et eneste pip, der kunne tolkes som mishag. Jeg kaldte hende bare retur til at gøre et nyt forsøg fra samme sted.
Vi fik trænet tilgang med op til ca. 110 grader fra hver side. So far so good.

Mon jeg skal begynde at kræve mere end trav allerede? Har hun forstået det godt nok til at jeg kan stille dette krav og dermed ikke belønne korrekt indgang hvis med for lav hastighed? Betyder min egen afstand til pindene mon noget for hendes hastighed?

Træningsrunde 2 med Etzi = ca. 1½ minut.
Etzi har haft en runde på fase 1 for fem dage siden. Det fattede hun jo bare fluks. Så jeg satsede og tog hende direkte på fase 2 i runde 2 uden at begynde runden i fase 1. Det voldte heldigvis ingen problemer. Vi fik vinkler fra højre og venstre på op til ca. 110 grader ligesom Smarty. I modsætning til Smarty har Etzi større tendens til at løbe i galop mod pindene, men hun har heller ikke haft så mange fejloplevelser (egne eller mine; se foregående indlæg). Etzi har desuden trænet slalom på et par kurser, hvor der blev brugt buer til at vise vejen. Det blev hun ret ferm til, men jeg har ikke selv buer og metoden tiltaler mig ikke rigtig. Men hun kan udmærket forbinde pindene med noget positivt af denne grund, hvilket måske hjælper hende nu.

Næste dag:
Træningsrunde 6 med Smarty = ca. 3 minutter (inkl. leg som belønning)
Venstre: 5 af 5 rigtige. Op til 100 grader
Højre: 5 af 7 rigtige. Op til 85 grader. (3 af de rigtige var lidt tøvende lige ved indgang; hun ligesom stoppede op i porten og ventede på bekræftelse i form af at belønning kom).

Jeg skriver nu forsøgene op for hver side samlet, men under træningen skifter jeg variabelt mellem venstre og højre; f.eks. venstre, højre, højre, venstre, venstre, højre, venstre osv. Jeg prøver at undgå at være forudsigelig. Og jeg står ikke i samme vinkel mere end til et rigtig forsøg. På den måde er det anderledes end da jeg trænede med allé-metoden, hvor jeg lavede mange flere gentagelser og progressionen i vinkel var helt struktureret gradvis.

Træningsrunden gik som helhed helt forrygende. Hun var helt upåvirket af sine to fejlslagne forsøg, men jeg kaldte hende også bare tilbage eller sagde højst "nej det var ikke rigtig - prøv igen" i en hel neutral stemme. Ih, hvor er jeg dygtig ;-)

Belønning var en gammel paprulle, som hun tidligere har leget med både med mig og for sig selv eller med de andre. Træningsrunden var spontan, idet jeg fik øje på paprullen i haven. Ingen klikker. Glad hund, men hun drøner ikke afsted til pindene.

Træningsrunde 7 med Smarty = 1 minut
Venstre: 3 af 3 rigtige. Op til 150 grader.
Højre: 2 af 3 rigtige. Op til ca. 115 grader.

Træningsrunde 3 med Etzi = 2 minutter
Venstre: 4 af 4 rigtige. Op til 150 grader.
Højre: 3 af 4 rigtige. Op til 100 grader.

Observation: venstre indgang går hurtigere frem end højre mht vinkling. Det er modsat af hvad jeg hidtil har oplevet med andre metoder. Der blev mine hunde først gode til højre indgange; som om de nemmere forstod at søge uden om "enden" af slalom end at ramme første port fra venstre side.

Spørgsmål/næste skridt:
Jeg står stille. Gør Susan Garrett (SG) også det hver gang i denne fase? Jeg må vist hellere lige tjekke DVD'en endnu en gang.

Jeg tror Etzi er klar til næste fase, for hendes fart er fin.
Skal Smarty op i fart før jeg sætter næste sæt pinde på?
Jeg er fortsat bekymret for farten med denne metode.

Jeg har ikke fra start af fået ført præcis frekvens for træningsrunderne. Men det foregår absolut ikke i et intensivt forløb. 1-2 runder på en dag, og der har været pauser på flere dage. Men det er ok i følge instrukserne. Det skal ikke være 12 dage i træk; hun mener det som 12 træningsdage. SG anbefaler faktisk at man ikke træner 12 dage i rap aht muskelrestituering. Dette gælder nok primært når hunden faktisk begynder at lave noget der ligner slalom.

mandag den 13. juli 2009

Susan Garrett om 2x2

Her er lidt info online for de, der gerne vil vide mere om 2x2 metoden. Bemærk også at første indlæg om metoden indeholdt tekst med links.

I et blogindlæg fortæller Susan Garrett lidt om baggrunden for og tankerne bag 2x2 metoden, samt DVDens indhold: "Dissecting Weaving, the new DVD & I Didn’t Forget".

I nedenstående to videoer besvarer hun tilsendte spørgsmål:








2x2 slalom, fase 0-2

Fase 0: at lære at fejle uden at miste modet.
Fase 1: at overføre værdi til to slalompinde.
Fase 2: at flytte/vinkle pindene mere.

Fase 0:

Jeg har shapet flere tricks/ting med Smarty fra dag 1 af; men nogle ting er også indlært ved "lokning/godbidshånd/legetøjsfølgning" f.eks. sit og dæk. Nå, men hun er egentlig en ok shaping-hund. Hun forstår at hun udløser klik/belønning ved sin adfærd. Hun giver heller ikke op, når den adfærd hun udviser ikke er den ønskede. Men har hun decideret lært at fejle? Jeg prøvede at indlære en ny adfærd med 100% shaping: at gå rundt bagom mig med uret. Hun fejlede så godt som overhovedet ikke. Hun fattede det vældig hurtigt, og jeg havde held med kun at klikke mens hun var i bevægelse, så der blev aldrig stilstand ved et punkt på "ruten". Hun mistede ikke modet over at nogle af hendes yndlingstricks ikke blev belønnet: jeg fik piruet på piruet, den ene og den anden vej :-)

Jeg var ikke sikker på at hun havde lært at fejle, men det kløede i mig for at komme i gang med 2x2, så jeg besluttede mig for at prøve. Hvis det viste sig at give problemer, kunne jeg vel holde en pause og gøre mere ud "at fejle" væk fra 2x2.

Fase 1:

Allerførste forsøg gik som smurt. Det havde jeg egentlig også forventet. Smarty gik straks ind mellem pindene. Runden endte med 7 rigtige på 9 forsøg.

Næste runde gik knap så godt. Jeg havde (og har stadig) store problemer med at få hende til at gå på min højre side (og vi træner ellers både pladsgang på venstre og højre side, så hun kan da ikke være blevet helt hjernevasket). 7 rigtige på 12 forsøg. Kun 1 rigtig på højre side, for jeg kunne ikke overholde reglerne om ikke at ændre noget. Mand, jeg fandt jo straks på en undskyldning om at hun ikke havde nok forståelse af målet, og at det skulle på plads med højere succesrate inden jeg ændrede kriterier i form af højre handling. Hmmmm.... Har jeg allerede skabt et problem for mig selv?

Næste runde var et par dage senere. Jeg venstrehandlede udelukkende i tråd med min (måske fejlagtige) tankegang. Men succesraten var høj som resultat: 8 rigtige på 9 forsøg.

Fase 2:

Se se, i skrivende stund tænker jeg, at ved en direkte sammenligning med Susan Garrett på DVD'en har jeg faktisk ikke opfyldt kriterierne for at gå til fase 2; for jeg har ikke højrehandlet! Nå, men det havde jeg glemt at hun gjorde i mellemtiden. Viser bare hvor vigtigt det er at se på DVD'en undervejs: man kan ikke altid huske det man tror man kan.

I fjerde træningsrunde lagde Smarty ud med høj succesrate (4 ud af 4). Jeg besluttede at vinkle/flytte pindene, da jeg kunne huske at Susan Garrett fremhævede vigtigheden af at gå hurtigt væk fra helt åben "port". Bang! Total fiasko. Vi taler 2 rigtige ud af 10 forsøg. Og første rigtige var i 7. forsøg. Og ja, Smarty viste usikkerhed, synes jeg. Men hendes dumme ejer fik også brugt den helt forkerte lyd. Da hun fejlede for fjerde gang (gik hele tiden bare rundt om pindene), sagde jeg "Ahah". Hallo!!! Hvor dumt! Det er nemlig min "forbudt-for-små-hunde" lyd. Årh, jeg kunne sparke mig selv bagi. Og for det ikke skal være løgn, så fik jeg brugt den hele to gange, før jeg fik styr på mig selv. Bande, svovle. Smarty blev så forvirret... med rette! Stakkels Smarty. Jeg skyndte mig at slutte da det lykkedes anden gang, for jeg havde svært ved at styre min frustration over min egen dumhed. Det var måske det der gjorde Smarty mest usikker... Åh, sheltier kan være så følsomme, når det gælder deres ejers sindelag... Det er både deres styrke og deres svaghed.

Det gode ved hændelsen var, at det fik mig til at se de første kapitler af DVD'en igen. Og her opdagede jeg at hun skifter mellem højre og venstre helt fra starten af.

Næste morgen skyndte jeg mig ud for at prøve igen, inden den foregående dag satte sig for godt fast. Pyh, heldigvis viste hun sig at være back on form. 3 rigtige ud af 4 fra venstre. 2 rigtige ud af 5 fra højre. Det var en sejr oven på dagen før. Og det var altså stadig med pinden placeret i vinkel kl. 2 og kl. 8 i forhold til belønningslinjen. Juhu! Tak for det. Jeg var meget lettet.

Nu tænker jeg at jeg vel må have højre side op i niveau før jeg tilføjer næste sæt pinde. 85% succes før kriterier ændres siger tommelfingerreglen.

søndag den 12. juli 2009

Tanker om 2x2 slalom

Jeg ved ikke om jeg selv får lyst til at konkurrere igen, men jeg synes stadig det er sjovt at træne med hundene. Det giver et bånd af særlig karakter, når man træner med sin hund.

Siden lanceringen af Susan Garrett's DVD om hendes 2x2 metode til indlæring af slalom, har jeg spekuleret over denne. Det tiltaler mig meget at metoden bygger på shaping og på at hunden tænker og dermed formentlig rent faktisk lærer at forstå slalomøvelsen. Og promoveringsklippet inspirerer mig meget. Jeg har googlet 2x2 og fundet en masse videodagbøger af folk der træner 2x2. Nogle med større held end andre, så vidt jeg kan se :-)

Nu har jeg så haft lejlighed til at gennemse hele DVD'en flere gange. Jeg kan stadig se de store plusser, men jeg lurer altså noget på især to ting: fart og selvtillid.

Fart: Jeg stiller mig lidt tvivlende over for om det er nemt at få en rigtig hurtig hund med denne metode. Allé-metoden har fungeret upåklageligt for mig, og jeg synes heller ikke det var svært at få kanongode indgange fra alle vinkler. Det var bare et spørgsmål om at man trænede det, og jeg trænede det netop også fra starten ligesom i 2x2 metoden; altså mens alléen var åben. På den anden side, så vises der mange forskellige racer på DVD'en, alle hurtige i slalom og tilsyneladende trænet efter 2x2. What is a girl to think?

For nylig har jeg så læst dette indlæg på hendes blog hvor hun lister nogle typiske fejl under indlæring af 2x2. Punkt 2 på listen handler netop om fart: at man skal huske at sætte krav om fart i udførelsen, når hunden først har forstået at pindene har værdi (som hun kalder det). Altså med andre ord shape fart. Ok, men vil jeg have øje for små forbedringer i fart, hvis nu det kun er små forbedringer jeg bliver tilbudt?

Selvtillid: Dette er nok min største bekymring umiddelbart. Susan Garrett går ind for at lade hunden fejle, og gerne flere gange i træk, uden at man må ændre noget. (ok, det er lidt simplificeret, men alligevel). Jeg har altid opereret efter Tina Chesters devise om at bygge på succes og ikke rette eller bremse hunden under indlæring; at altid lade hunden tro den er verdens bedste. At dette giver en hund med stor drive og fart. Jeg tænker ikke mindst på raceforskelle i denne forbindelse. Susan Garrett har godt nok også haft små terriere,men det er primært hendes border collier hun løber med. Border collien er i mine øjne speciel mht arbejdsiver: den bliver ved til den får kraftigt at vide den skal holde op. Sådan er de fleste sheltier ikke helt. Jeg ville nok mere sige at de bliver ved så længe de er glade, og sheltien er glad når dens ejer er glad.

Nå, men jeg synes alligevel Susan Garrett udtaler sig fornuftigt om fænomenet at fejle. Hun siger, at det handler om at hunden har lært at fejle uden at give op eller miste modet. Og hun anbefaler at man lærer hunden det ved at shape en eller anden adfærd, man ikke har decideret brug for. Altså ikke blande det sammen med indlæringen af slalom, som gerne skal ende med at være noget hunden udfører hurtigt med stor iver.

Tanken om at ens hund kan lære at fejle uden at miste modet tiltaler mig meget.

Kort sagt, på trods af mine forbehold har jeg valgt at afprøve metoden. I næste indlæg vil jeg skrive lidt om mine oplevelser i opstartsfasen.

fredag den 10. juli 2009

Smarty 1 år

4. juli 2009 fyldte Smarty 1 år. Her er et lille slideshow af fotos taget 9. juli:



Hun har desværre netop smidt sin unghundepels, men det er jo hvad der sker. Og al sommer saltvandsbadningen har vist sat sig sine spor på alle mine hundes sorte pels... den ser mig lidt aubergine ud i skæret. Heldigvis er hun min super smarte lille sheltie med og uden god pels ;-)

Her er hun (i midten) sammen med sin mor (til højre) og sin mormor (til venstre). Desværre kunne jeg ikke få fire generationer. Oldemor døde jo i maj kort før sin 16-års fødselsdag.